Eram mica cand am facut conostinta cu D-na Axietate. Era pe vremea cand eram la scoala si trebuia sa ma trezesc dimineata si sa merg la scoala.Imi amintesc si acum cum la inceput eram doar ingrijorata ca ma intalnesc cu persoanele de la scaola si ca iar vor rade de mine. Dar cu timpul, anxietatea s-a mutat la mine acasa si nici macar nu ma mai gandeam ce se va intampla, pur si simplu o gaseam in sufletul meu de cand ma trezeam.
Mai tarziu am venit la facutate, m-am casatorit si am avut primul copil. Intre timp domana Anxietatea si-a facut multi prieteni 🙂 Nu numai ca simteam anxietatea dar aveam si palpitatii la inima, stari de ameteala, stari de voma si toate acestea nu aveau o cauza medicala. Imi amintesc ca eram in camera de camin, stateam pe hol si imi era rau. Imi ziceam ca nu am de ce sa-mi fie rau ca sunt bine si starea se mai imbunatatea si apoi iar venea d-na Anxietate si o luam de la capat. Abia dupa ce am nascut fetita mea, am aflat ce inseamna anxietate. Am aflat ca este ceva real si este tratabil 😉 . Pana atunci imi facusem toate analizele, mersesem pe la medici si rezultatul era: perfect sanatoasa 🙂
Dar hai sa o luam cu inceputul. Ce daruri iti aduce D-na Anxietate? Pai in primul rand simti o frica. Ai simtit-o cand ai avut un examen sau un eveniment important din viata ta. Starea de anxietate face parte din viata omului si de obicei dispare dupa ce evenimentul s-a terminat. Cateodata, cand evenimentul se repeta des, anxietatea nu mai dispare si la un moment dat isi face casa la tine in corp, adica se transforma in axietate cronica. Anxietatea cronica se instaleaza frumos si nu mai ai nevoie de un eveniment pentru ea.
In scoala generala am avut un baiat, care doar el stie ce motive avea, dar a decis ca ar fi bine sa ma escorteze zilnic acasa si la scoala. Nu ar fi fost o problema daca nu mi-ar fi fost frica de el iar frica mea nu iar fi alimentat starea de bine. Astfel, atunci cand ieseam din casa, eram tot timpul in alerta. Anxietatea mea a crescut si s-a transformat intr-o frumoasa anxietate Cronica 🙂 . Revin la perioada cand m-am mutat la apartament, in ultimul meu an de facultate si iubitul meu nu locuia inca cu mine. Atunci am redescoperit-o pe D-na Anxietate Cronica, care a stat ascunsa bine undeva pana am inceput sa merg singura pe strada. Cat am stat in complex, tot timpul eram cu persoane in jurul meu si D-na mea si-a gasit o ascunzatoare buna, pana i-am dat motiv sa iasa la suprafata.
Viata a facut in asa fel, incat dupa ce am nascut-o pe fetita mea sa imi pice in mana o carte care mi-a explicat ca exista asa ceva ca anxietate in lumea medicala si nu sunt “nebuna”. Pana in acel moment credeam ca anxietatea este doar o “scuza” frumoasa de a spune ca nu ai nimic si ca te “prefaci”. Oare de unde luasem eu ideea asta?!?!?!?!
Atunci am inceput sa cercetez accesta noua descoperire si am aflat ca anxietatea se poate trata. Primul exercitiu pe care l-am facut a fost sa ma intreb de ce imi este frica. Anxietatea se bazeaza pe o frica mare, ca se va intampla ceva rau. Dupa ce identificam motivul, intrebarea urmatoare era: Ce se poate intampla cel mai rau? Si lasam mintea mea sa mearga in cea mai neagra si intunecata latura a acestui raspuns. Apoi ma gandeam care sunt solutiile. Culmea, acest exercitiu mi-a scazut in prima zi anxietatea de la 90% din timpul unei zile la vre-o 40%. Tin minte ca in acea zi, seara cand m-am pus in pat am aplicat, fara sa stiu cum se numeste, tehnica recunostintei. In momentul in care am golit mintea si sufletul meu de frica, recunostinta i-a luat locul.
De ce iti povestesc toate acestea? Fiindca vreau sa stii doua lucruri:
1. Ca anxietatea este reala si ca nu este doar in carti. Nu este nimic rau si nu este vina ta daca o ai. Te mananca din interior si viata devine una insuportabila la un moment dat. Anxietatea iti poate chiar ghida viata. In cazul meu, nu ieseam singura pe strada, imi asteptam iubitul sa plecam undeva si nu spuneam nimanui din frica de a nu fi ridicola. Apoi am inceput sa ma amagesc cu chestii de genul: pana la coltul acela vad bine dar la colt gasesc o persoana sa ma iau dupa ea. Anxietatea nu este logica si atunci cand o aduci in logic incepi sa o tratezi.
2. Multi din copii simt anxietatea si de multe ori insasi exprimarea acestei stari provoaca anxietate si mai mare. Expresii de genul: “nu ai de ce sa te temi” sau “astea is motive de ati fi frica?” sau “las ca nu e chiar atat de infricosator” sau si mai rau “prostii”, intaresc instalarea anxietatii si o intensifica pe parcurs.
In concluzie, daca te simti anxios, daca ai stari in care iti este frica de ceva si nu stii de ce, daca simti ca ceva rau se va intampla si nu ai un motiv clar de ce simti asta, sa stii ca exista oameni care te pot intelege si ca este in regula sa ceri ajutor. Nu este vina ta si nici nu este ceva in neregula cu tine. Toata lumea simte cel putin o data in viata aceasta stare si cu totii gasim strategii de a ne o depasi.
Te salut cu drag si cu speranta ca absolut totul se poate rezolva. Tosha.