Este ultima zi inainte de vacanta. Ca in fiecare zi a, fost una interesanta dar mai mult de atat a fost una foarte neasteptata pentru mine. A a decis sa facem o recapitulare azi si am fost de acord. Iti amintesti ziua in care m-a scuturat si am uitat tot? Asa m-a anuntat ca vrea sa ne jucam dupa calendar. Deci, ziua a inceput cu conectarea si calendar ca de fiecare data.
La prezentarea animalelor mi-a prezentat trei grupe de animale 🙂 : hipopotamul (o familie cu tata, mama, un baietel si 2 fete gemene), ornitorincul, crocodilul de nil si emu. Am impartit animalele in clase si am discutat care sunt diferentele dintre mamifere, reptile si pasari. Ca sa fie totul frumos am avut si un reprezentant al speciei ce uneste toate cele trei 😉 , despre care am discutat mai tarziu pe indelete.
Dupa ce am trecut in revista animalele perzentate de A, am facut conectarea si am mers la calendar. Acum era momentul sa facem jocul care il amuza atat de mult pe A. El ma scutura un pic de cap si eu deschid ochii si nu-mi amintesc nimic, el imi explica ca sunt mama lui si ca el e copilul meu nascut din burtica mea si eu neg totul 🙂 🙂 🙂 Atunci mi-am dat seama ca el a pregatit o zi mult mai interesanta decat imi propusesem eu. Am deschis ochii si ca de fiecare data am intrebat unde ma aflu 🙂 Mi-a explicat ca sunt intr-o casa. In fata mea era semineul si am intrebat ce e acesta. A mi-a raspuns ca este calendarul (care este chiar langa semineu). Vai….asta mi-a dat ocazia sa pun intrebari de genul:
Ce este un calendar? Ce este un an? Ce este o data? Ce este o luna? Ce este un anotimp? Cate anotimpuri sunt untr-un an? Cate luni sunt intr-un anotimp? Care sunt lunile anotimpurilor? Care este sfarsitul anului si ce este revelionul?Â
Apoi a venit o intrebare interesanta din partea lui: Stii unde te afli? si eu bineinteles ca nu stiam. In Europa, a continuat el. In acel moment am continuat cu intrebari de genul: Ce este Europa? Ce este un continent? Ce este o tara? Acesta a fost punctul in care A a dorit sa inchidem jocul. Am inchis ochii si el m-a scuturat din nou si a spus cu cel mai suav glas: “Amintiri, veniti inapoi la mama in cap si sa nu mai plecati niciodata” 🙂
Astfel am revenit in camera cu toate amintirile si cu atlasele in fata nooastra. Am luat animalele ce le-a prezentat el si am identificat care sunt ariile lor de raspandire.
Am identificat ca hipopotamul si crocodilul de nil sunt in Africa unde am gasit si o vipera de gabon, ce ne-a dat prilejul sa cautam si tarile din Africa 🙂 Apoi am identificat si unde se gaseste ornitorincul si emu.
In acest moment a urmat un moment de cunoastere, ca doar este ziua de fiinte si plante. A a desenat un ornitorinc si eu i-am citit despre el de pe weikipedia. Acest site este extraordinar!!! Toate informatiile le citim de acolo, ma salveaza de fiecare data 🙂
Asa se incheie ziua noastra de gradi. Sunt extrem de multumita de ce am facut azi si cum am reusit, impreuna cu A sa facem o recapitulare si sa invatam ceva nou.
Ce am invatat? Ooooo, azi am avut o mare constientizare, mi-am amintit proverbul “repetarea este mama invataturii”. Chiar daca A are o memorie extrem de buna, are nevoie de recapitulari din cand in cand. Stiu ca informatia se pune in mintiuca lui si ar fi super bine pentru el sa mai repetam din cand in cand, sa scoatem din sertarele informatia la aer 🙂 Am mai avut o idee. Pe viitor vreau sa creez contexte in care el sa aiba libertatea de a “compune” momente cu informatii complete. Cum a fost azi cu intrebarile despre an/data/luna etc… Mi-am dat seama ca are informatiile in cap si un exercitiu bun ar fi sa le poata puna in context. Asa ca am decis acum 😉 , ca la sfarsitul fiecarei saptamani sa avem un moment in care el imi prezinta ce am invatat noi peste saptamana, intr-un mod de creativitate sau improvizatie. Inca ma gandesc la el si sigur voi reveni cu ideea completa si implementata. Poate facem momentul seara cand este si A acasa si poate sa ne prezinte si ea cate ceva din saptamana ei!! Hihihihi ce le pregatest…..
Azi A nu a avut nici un chef de dimineata (nici eu) si mobilizarea mea si faptul ca m-am lasat inca o data dus de jocul lui si am adaptat pe parcurs, a dus la un succes imens din punctul meu de vedere. Imi dau seama ca sa poti face acest lucru este nevoie in primul rand de stapanirea foarte buna a ceea ce predai (nu este secret ca eu invat mult pe parcurs ceea ce imi incetineste acest proces 😉 ), de foarte multa flexibilitate si multa intelegere a nevoilor copilului. Mi-a placut si chiar daca a fost o zi foarte complexa d.p.d.v al informatiilor, a fost una interesanta si plina de distractie!!!
Te salut cu mult drag!!! Tosha.