Jocul este cel mai eficient mod de exprimare la copii. Sa ii ceri unui copil sa nu se mai joace este la fel cum ai cere unui adult vorbaret sa nu mai voebeasca 🙂 Conform aware parrenting si Aletha Solter exista mai multe tipuri de joc prin care copilul scoate trauma.
Aletha Solter a scris mai multe carti in care ne invata o filozofie de educatie a copiilor, numita Aware perenting sau (parentingul parintelui constient 😉 ). Ea sustine descarcarea prin plans si ras. Dupa ea copilul cand are o trauma (trauma poate fi mai mult decat ceea ce intelegem noi; o sperietura mai mult sau mai putin puternica a copilului poate sa se transforme in trauma) initiaza un joc sau plange. Jocurile pot fi de mai multe feluri, mai exact de 9 tipuri (le voi mentiona in engleza tocmai ca sa nu se piarda prin traducere):
1. “Nondirective child-centered play” sau jocul liber centrat pe copil.
2. “Symbolic play with specific props or themes” sau jocul simbolic cu anumita tema specifica.
3. “Contingency play” sau joc de urgenta s-ar traduce. Acesta este acel joc in care comportamentul adultului este predictibil si jocul este repetitiv. Poate fi pus aici si jocul de rol in care copilul conduce jocul.
4. “Nonsesn play” sau jocul fara sens 🙂 . Acesta este jocul in care adultul si copilul se “prostesc” fara scop si sens.
5. “Separation game” sau jocul separarii. Un joc din aceasta categorie este “cucu-bau”, scunsa, etc…
6. “Power-reversal game” sau schimbul de rol. Atunci cand adultul este copil si copilul adult 🙂
7. “Regression game” sau jocul geresiei. Acest joc de obicei este atunci cand copilul mai mare se joaca ca este un copil mai mic. Se intampla de obicei cand stau in preajma copiilor mai mici sau la aparitia fratilor mai mici.
8. “Activities with body contact” sau jocuri de contact. Acestea sunt foarte bune in special pentru copiii care au ca limbaj de iubire “atingerile”.
9. “Cooperative games and activities” sau jocurile de echipa. Acestea nu mai au nevoie de prezentare. Se joaca in special in familie 🙂 .
Daca esti atent la copilul tau vei vedea ce traume are. Luni, scriam in postarea cu homeschooling despre un joc pe care l-a initiat copilul meu cu mine. A a vrut sa fie un catel care are cusca si care este legat de piciorul patului si eu sa vin la stapana lui si el sa latre la mine. Asa a inceput jocul. Apoi a trecut intr-un joc in care eu sunt laptarul, el doarme si eu vin pas-pas si el ma surprinde cu latratul ca in final el sa ma prinda si sa ma muste. Gandidu-ma ce se intampla mi-a venit in minte un incident care l-am avut acasa cu catelusa noastra si care aparent nu l-a stresat dar acum a iesit la iveala. Incidentul a fost acum catva timp, vre-o doua luni in urma si acum a iesit. Ce invat din asta? ca nu este neaparat ca trauma sa fie recenta, ea iese atunci cand este copilul pregatit.
Te incurajez sa fii pe faza si sa stii ca nici un joc al copilului tau nu este stupid, tot timpul are un rost.
Te salut cu drag, Tosha.