Cat de importanta este povestea de seara pentru copiii? Noi avem doi copii si avem noroc fiindca suntem doi 🙂 Eu ii citesc lui Andrei si iubitul meu ii citeste Angelei 🙂
De cand a fost mica, iubitul meu i-a citit ficei sale in fiecare seara. De noua ani si jumatate fica mea in fiecare seara a auzit o poveste de seara. De la colectia Disney pana la colectia Jule Verne toate i-au fost citite, Harry Potter, Eroul Pierdut si nu mai stiu ce minuni avem noi in biblioteca. Suntem mare fani ai cartilor si asa incetul cu incetul a devenit si ea. Ce si-a dorit de ziua ei?- continuarea colectiei Eroul Pierdut.
De cand a fost mic, am stat langa Andrei sa-i citesc. Fie ca a fost alfabetul, fie ca au fost cartonasele de la montessori cu animale sau alte obiecte, fie ca au fost carti cu povesti. Am citit de zeci de ori unele carti si altele inca urmeaza. Nu conta daca era o poveste sau o informatie “utila”, noi avem obligatoriu citit de seara.
De ce o facem???? De ce citim atat????
Este simplu. In primul rand ca pentru a putea sa intre copilul in starea de somn are nevoie de o perioada de liniste si o carte, care este citita in pat, cu lumina semiobscura, care il poate ajuta mult.
In al doilea rand ca este o perioada excelenta de a petrece o ora pe zi cu copilul tau, o ora de calitate. Noi de obicei la ora 8:00 – 8:30 suntem in pat la citit. La 9:00 Andrei deja doarme, Angela stinge lumina la 9:30(cu toate ca tot incerc sa fie mai repede, asa s-a obisnuit 😉 ). In aceasta ora nu este citire fara oprire si un tel de a citi X pagini pe seara respectiva. Tinta principala este conectarea cu copilul. In aceasta perioada este cel mai prielnic moment sa povestim, sa ne spunem oful, sa facem asocieri cu ce citim, sa ne aducem aminte de ce s-a intamplat candva si vrem sa spunem. A de multe ori imi spune fricile lui la acest moment din zi si eu las cartea la o parte si il ascult cu toata fiinta mea. Alta data isi doreste sa ne jucam, un joc fizic in care sunt implicate corpurile noatre: imi turteste nasul, eu il pup si el se “ascunde”, cand era mai mic ne luptam, eu eram balaurul si el cavalerul 🙂 . Scopul principal este CONECTAREA! Copilul meu are nevoie de mine relaxata si dispusa sa fiu acolo pentru el, fara telefon(obligatoriu), fara alti oameni, doar noi doi si sufletele noastre dornice de conectare.
In al treilea rand si nu ultimul, puterea exemplului. Atunci cand citesti zilnic cu copilul si el te intreaba ce inseamna X cuvant, ai ocazia sa-i explici ce inseamna si mai ai ocazia sa-i arati ca din carti poti invata, cartile te pot inveseli, te pot aduce intr-o stare de bine, te invata sa visezi si desigur sunt cele mai bune prietene oricand si la orice varsta. Ar fi ideal ca exemplul sa fie si personal. Eu citeam de obicei fara copii, si anul acesta mi-am dat seama ca e o mare greseala. Ca pot, din cand in cand, chiar daca imi este peste mana, sa citesc cu ei de fata. Imi este mai greu sa ma concentrez dar este important pentru mine ca ei sa vada ca si eu citesc, ca si mie imi place sa citesc.
Stiu, vei spune ca imi este usor sa o fac daca stau acasa toata ziua, insa te asigur ca tot ce iti povestesc am facut de-a lungul anilor cu 3 joburi(la un moment dat). Atunci cand iti doresti ceva, iti stabilesti prioritati si pentru mine si iubitul meu, copiii au fost mereu prioritatea numarul unul. Prietenii nostri cunosc situatia cand vin la noi, sau vin pana la ora 20:00 sau dupa ora 21:30, fiindca in acest timp noi culcam copiii. Chiar si atunci cand avem pe cineva la noi, mergem sa citim copiilor si sa-i adormim. Multi ne-au intrebat daca nu dorm singuri si raspunsul meu a fost: NU. Nu fiindca nu vor ei, ci NU fiindca nu vreau eu 🙂
Acestea sunt motivele mele sa citesc povestea de seara. A ta care este?
Te salut cu drag si noatre buna iti doresc, Tosha.
foto: Nata Bodiu